TER INFO: Tennis & Padel spelen bij sneeuw en vrieskou

We krijgen vragen van onze leden omtrent het spelen van tennis & padel bij sneeuw en vrieskou. Hierbij de uitleg:

Bij vorst

Kunstgras is vorstbestendig tot lage temperaturen. De PE vezel kan goed tegen vorst. Het kunstgras van de padel- & tennis-baan wordt door betreding niet beschadigd. Het zandgevuld kunstgras wordt wel hard en glad. Dit kan gevaarlijk zijn bij het spelen. Onder eigen verantwoordelijkheid kan er dus wel gespeeld worden.

Bij sneeuw

Bij sneeuw de banen niet bespelen, de gevallen sneeuw op natuurlijke wijze laten verdwijnen. Voorkomen moet worden dat de mat wordt beschadigd of dat de infill wordt verplaatst door sneeuwschuiven.
Spelen op een besneeuwde baan is slecht voor de mat omdat spelers de sneeuw in de mat en het instrooizand lopen. Het duurt dan ook langer dat een besneeuwd en bespeeld veld na intree van de dooi weer bespeelbaar is.

Bij ijzel

IJzel is regen die bevriest zodra het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich dan een ijslaagje waardoor het oppervlak glad wordt. IJzel verdwijnt vaak binnen een paar uur, maar kan soms langer blijven liggen. De baan is glad en daardoor niet bespeelbaar.

Bij rijp

Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel langer blijven liggen. Hierdoor is de baan glad, wat extra gevaar voor blessures oplevert. Daarom is een berijpte baan niet bespeelbaar

Bij opdooi

Na een langere periode van vorst is de ondergrond bevroren en vormt een dikke harde laag. Als de toplaag gaat dooien kan het smelt water van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage, het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag, Dit heet opdooi. Hierdoor ontstaat gladheid en dus gevaar op de baan.